Sådan træner du din hund til at gå i snor

Det er vigtigt at gå tur med hunden. Det er nemlig både her hunden kan komme af med afføring, men det er også rart for hunden at komme udenfor, hvor den kan få frisk luft, men hvor den også kan få lov at undersøge en masse spændende ting. Og så er det selvfølgelig også sundt for dig lige at komme udenfor, hvor du kan tage en pause fra dagligdagen.

Men det kan godt være et problem, når tingene er så spændende for hunden. For mange hunde vil nemlig gerne undersøge alverdens ting, og det er ikke altid ting, de skal hen til. Det kan både være andre personer eller dyr, men det kan også være ting inde på private grunde og lignende, hvor din hund ikke skal ind. I disse situationer kan man opleve, at hunden trækker i snoren – og det må den faktisk ikke.

Vi har derfor lavet denne artikel, hvor vi ser nærmere på hvordan man lærer hunden pænt at gå i snor, så du slipper for at hver eneste gåtur skal være en kamp mellem dig selv og en meget nysgerrig og ivrig hund.

Hvordan lærer man en hund at gå i snor?

Det bedste ville selvfølgelig være at træne hunden allerede fra den er hvalp. Hunden kan generelt begynde at gå tur fra ca. 8 uger, og man kan allerede fra start give den nogle gode vaner fra start, som den kan lære at følge. Her bør du nemlig allerede begynde at lære den, at den ikke må trække i snoren – dog kan den fra helt tidlig alder have godt af at få lov til at undersøge nye ting på vejen.

Begynder man træningen allerede fra hvalpestadiet, så vil der være mange ting, den har brug for at lære, og mange af disse kan med fordel kombineres med andre ting, som hunden også skal lære. Det handler blandt andet om kontakt med andre mennesker og dyr, men det er også ekstremt vigtigt at træne lydighed, så du altid kan kalde hunden til dig, når I er ude at gå. Det gør det meget mere sikkert for hunden, men også for de mennesker og dyr, den møder.

Her på Totteland har vi en artikel om hvordan du opdrager din hvalp. Der finder du mange gode tips, herunder også til hvordan du træner den til at gå i snor, og du kan derfor med fordel læse den artikel, hvis der er tale om en hvalp. Er der derimod tale om en voksen hund, som har udviklet nogle lidt dårlige vaner i forhold til gåturen, så skal du blot læse med her i stedet.

Træning af hund i snor efter hvalpestadiet

Der kan være mange årsager til, at man har en hund, som ikke er helt så god til at gå i snor. Det kan være, at man har overtaget den efter hvalpestadiet, måske har man været lidt for løs omkring reglerne, eller det kan være, at hunden ganske enkelt ikke har forstået, hvad det gik ud på – og der kan være endnu flere årsager end det.

Først skal du sikre dig, at hunden har det okay med det udstyr, du bruger. Nogle hunde foretrækker halsbånd, hvor andre i stedet foretrækker en hundesele – og det kan faktisk godt være med til at påvirke hunden, når I går. Du bør derfor sikre dig, at hunden kan have dette på uden at det bliver ubehageligt for den. Derudover er det vigtigt at have den rigtige snor. Hvis din hund trækker i snoren, så kan det være en god ide at vælge en mere fast snor, hvor den ikke har muligheden for at trække længere ud – for det giver en helt naturlig begrænsning i hundens mulighed for at løbe rundt. Vi har et bredt udvalg af hundesnore, hvor du uden tvivl finder den rette snor til hunden der trækker.

Træn hunden fra bunden

Det kan være en god ide i disse situationer at træne hunden op fra bunden. Her mener vi, at du bør træne den i små perioder i områder, som måske ikke er helt så spændende. Det handler her om at belønne hunden når den gør det rigtige – det vil sige, at hvis den går pænt uden at trække, så kan du give den en lækker godbid som belønning. Det får hunden til at fortsætte med denne adfærd, fordi den ved, at det giver et positivt resultat.

Du kan også begynde at stoppe op hver gang hunden trækker i snoren. Herefter skal du ganske enkelt bare nægte at fortsætte, før hunden opfører sig godt igen. På den måde lærer den nemlig, at dårlig adfærd ikke belønnes – tværtimod. Det er dog vigtigt, at du aldrig trækker hårdt i snoren for at få hunden på plads. Dette kan nemlig skade hundens ryg og nakke.

Efterhånden som hunden begynder at indse hvilken adfærd, der giver de bedste resultater, så vil den begynde at gøre dette i højere grad – og det ender med, at du får brug for en godbidstaske, når I skal på tur.

Går resultaterne langsomt?

Det kan godt være, at resultaterne kan være lidt langsomme i starten, men det er ikke altid nemt for hunden at ændre adfærd – den kan jo ikke nødvendigvis forstå, at den gør noget forkert. Derfor skal du forvente, at det godt kan tage lidt tid, og det er en god ide at væbne dig med tålmodighed.

Når det først begynder at fungere, og I får styr på tingene, så kan du også overveje at lære hunden at gå uden snor, som kan være lækkert, hvis man f.eks. er på stranden i vintermånederne – for der er snoren nemlig ikke nødvendig. Du kan læse mere om hvornår hunden skal være i snor her.

 

Andre blogindlæg